Divendres, 16 de novembre de 2018

Partit Republicà Català
Adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir
Adherit al Pacte Nacional pel Referèndum

EL PARTIT REPUBLICà CATALà DóNA SUPORT AL PEN CLUB CATALà
6 d'abril de 2012

El Pen club català, associació d’escriptors en llengua catalana forma part del Pen Club Internacional fundat el 1921. L’any següent, el 1922, fou fundada la secció catalana (que no l’espanyola, aleshores inexistent) i durant la dictadura franquista es mantingué a l’exterior gràcies a Josep M.Batista i Roca. Fou recuperada a l’interior l’any 1973, presidida per Joan Oliver i amb Joan Fuster i Josep M.Llompart com a representants al País Valencià i a les Illes.

Per la seva importància i trascendència per la comunitat catalano-parlant ens plau fer-vos-ho arribar a tots els afiliats i simpatitzants del nostre partit.La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, i el president del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep Maria Terricabras, insten el PEN Internacional a denunciar davant l'ONU els atacs a la llengua catalana.


Denúncia del PEN Català a les instàncies internacionals pels atacs contra la llenguaLa presidència del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional i el PEN Català denuncien a les instàncies internacionals les accions constants i creixents que els successius governs espanyols estan duent a terme contra la llengua catalana. Aquesta llengua mil·lenària no solament va ser prohibida i atacada durant la dictadura franquista; l’etapa democràtica posterior està demostrant que les aparents concessions fetes en l’àmbit legal i institucional acaben essent sempre manipulades i interpretades de forma lesiva per a la llengua catalana.

El recent accés al poder del PP al govern d’Espanya ha exacerbat aquesta situació: a Catalunya es pretén acabar amb un model lingüístic escolar que ha estat reconegut i aplaudit per tothom, també pel Parlament Europeu, durant trenta anys; a les escoles del País Valencià i de les Illes Balears el català és una matèria absolutament residual i anecdòtica. La nova legislació aragonesa vol ignorar el català de la Franja de Ponent. Especialment en aquests territoris es fa cada dia més impossible de viure en català, de tenir una escola catalana, algun mitjà de comunicació en català, i ja no diguem una policia o unes institucions que reconeguin al català el caràcter de llengua pròpia del país que li correspon. A les Illes s’està començant a produir fins i tot la substitució lingüística de la toponímia tradicional. De fet, doncs, l’àrea lingüística catalana –de més de deu milions de ciutadans– està vivint des de fa temps, i amb diferents matisos segons el territori, un autèntic genocidi lingüístic, emparat en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola.

Que tot això passi en un Estat de la Unió Europea que ha signat tots els acords internacionals sobre les llengües, resulta absolutament inacceptable. I encara ho resultaria més que això passés sense que ningú ho denunciés en els fòrums internacionals competents. Aquesta és la nostra obligació, que complim amb pena però amb fermesa, ja que el PEN Internacional, des de sempre, està compromès en la defensa del paper que la llengua de la comunitat ha de jugar en la cohesió social i cultural, compromís renovat recentment a través del Manifest de Girona.

Per tant, el PEN Català demana explícitament al PEN Internacional que, com a membre consultiu de l’ONU, es faci càrrec de la denúncia i la faci arribar a la comissió corresponent del màxim organisme internacional, a fi que aquest investigui les vulneracions dels drets humans fonamentals denunciades i hi actuï en conseqüència.


Josep-Maria Terricabras
President del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional

Carme Arenas
Presidenta del PEN Català


Barcelona, Palma, València, 27 de març del 2012

Membre del Partit Republicà Català
Pere Vinyeta i Obiols
Escriure'ns un missatge © Partit Republicà Català (2018)